Wat?

In een kinderyogales worden de yoga-oefeningen op een speelse wijze gegeven. Er is een leuke afwisseling tussen actie en ontlading enerzijds, en rust en relaxatie anderzijds.

 Een yogales bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Opwarming

Iedere les begint met een do-in om de spieren goed warm en klaar te maken voor houdingen. De oefeningen zorgen voor een betere energiedoorstroming. Het helpt om in je lichaam te komen.

  • Yoga houdingen

De houdingen bij kinderyoga zijn aangepast aan de fysieke mogelijkheden van een kind. Ze zijn verpakt in een kindvriendelijk jasje en komen tot uiting in dierenhoudingen: alleen, in tweetallen of met de hele groep.

De focus kan liggen op:  

-ontladen van emoties (ongewenste stress eruit gooien, blokkades opruimen)

-concentratie en evenwicht, relaxatie en ontspanning (verminderen van stress, afvoeren van spanning en rust geven)

-gronding (in je eigen kracht komen te staan)

  • Rituelen en eindontspanning

Voor herkenning bij kinderen begint en eindigt de les altijd op dezelfde manier, het zogenaamde ritueel. Voor het einde van de les is er een ontspanning waarin kinderen meegenomen worden in een verhaal. In hun hoofd maken kinderen daar hun eigen plaatjes bij. Dit noemen we visualisatie. Tijdens de eindontspanning liggen de kinderen onder een dekentje. Na de eindontspanning is er vaak nog wat tijd voor een vervolgopdracht zoals een tekening, inspiratiekaartje trekken of het maken van een mandala.

  • Adem

Door bewust naar je ademhaling te gaan ben je helemaal in het hier en nu. Je ervaart de beweging van je in -en uitademing in heel je lichaam. Je gedachten krijgen geen kans.

  • Verhalen, dans en muziek

Verhalen, dansjes en muziek zijn ondersteunend bij de lessen. Ze liggen dicht bij de ervarings- en belevingswereld van kinderen en geven de yogales het speelse karakter.

Zingen: versterkt het groepsgevoel, het samenzijn, de verbinding met elkaar

  • Kindermassage

Onderlinge kindermassage is een prettige manier om rust, verbondenheid en veiligheid in een groep te creeƫn. De ervaring van het geven van een massage is even waardvol als het ontvangen. Kinderen die liefdevol worden aangeraakt, slapen en leren beter en zijn zich meer bewust van hun lichaam, respecteren eigen grenzen en die van anderen beter, zijn emotioneel sterker en hebben meer weerstand. Bij onderlinge kindermassage gebruiken we vaak massageverhalen.

Kinderyoga is speelser dan volwassenenyoga, met muziek, leuke verhalen, spelletjes, creatieve opdrachtjes.